Búcsú dr. Dolinay Tamás főorvostól

Kép
Dolinay Tamás

Hosszantartó súlyos betegség után itthagyott minket dr. Dolinay Tamás főorvos, a Magyar Gyermekorvos Társaság és a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Gyermek-gasztroenterológiai Szekciójának alapító tagja.  Az 1984. évi alapítástól 2005-ig a szekció vezetőségi tagja és egyik meghatározó egyénisége volt. Szabolcs-Szatmár Beregben Ő volt a gyermek-gasztroenterológia megteremtője.

Elemi és középiskolai tanulmányait Nyíregyházán végezte, majd 1965-től a Debreceni Orvostudományi Egyetem hallgatója lett. Az egyetem elvégzése után Nyíregyházán a Jósa András Megyei Kórházban kezdte orvosi pályáját a gyermekgyógyászati osztályon, majd 4 év múlva szakvizsgázott. Akkori főnöke szerettette meg vele a tudomány iránti érdeklődést. A gyermekegyógyászat akkor újnak számítóterületével, a cisztás fibrózissal kezdett foglalkozni, mely átfogó látásmódot igényelt.

1977-tól a megyében területi gyermekgyógyászati főorvosi feladatokat látott el, a magas csecsemőhalálozás okainak a feltérképezése volt a célja. 1986-tól a Jósa András Kórház II. számú Gyermekosztályának osztályvezető főorvosa lett és nyugdíjazásáig itt dolgozott. Számos szakmai cikket publikált, tudományos előadásokat tartott hazai és nemzetközi kongresszusokon. Gyermek pulmonológiai és gasztroenterológiai szakvizsgát szerzett. Tagja volt a Csecsemő- és gyermekgyógyászati kollégiumnak. Szívén viselte az újabb orvosi generációk nevelését és emellett az Egészségügyi főiskolán  docensként is oktatott.

Dolinay Tamás kedves, jó humorú egyénisége mindenkit megragadott, aki a társaságában volt. Munkájának stabil hátteret felesége és gyermekei biztosították. Az életét fiatal korától meghatározta az írás iránti szeretete. Sok verset írt, nagyon gyorsan, spontán az éppen aktuális helyzeteket ábrázolva.  Ezeket is az utókorra hagyta útmutatóként és lélekemelőként.

Emléke legyen áldott!

Kép
Szakmai ajánlások

Legújabb szakmai ajánlások

kozgyules2

További szakmai újdonságok, érdekességek, előadások

2022. február 15.
kozgyules2

Diagnostic approach and management of cow’s milk protein allergy in infants and children: A practical guideline of the GI-committee of ESPGHAN

2022. február 15.
mikrobiom_akademia

Management of Pediatric Ulcerative Colitis: Joint ECCO and ESPGHAN Evidence-based Consensus Guidelines

2022. február 15.
ibd_2020

ECCO/ESPGHAN konszenzuson alapuló irányelvek a gyermekkori Crohn-betegség gyógyszeres kezeléséről

2022. február 15.