Emlékezés Dr. B Kovács Juditra

Dr. B. Kovács Judit fotója2022. április 1-én elhunyt a magyar gyermek-gasztroenterológia egyik megalapítója, Dr. B. Kovács Judit.

Kovács főorvosnő 1967-ben végzett a Budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán summa cum laude eredménnyel. 1968-ban Felsőoktatási Tanulmányi Érdemérmet kapott. 1968-tól a Heim Pál Gyermekkórházban dolgozott egészen haláláig.

1974-ben csecsemő és gyermekgyógyászatból, 1994-ben gasztroenterológiából tett szakvizsgát kiváló eredménnyel.

Első és egyetlen munkahelyén, a Heim Pál Kórházban a gyermekgyógyászati szakvizsgát követően a Dobszay László professzor Úr vezette Kisded osztályon kezdett dolgozni. Az osztály általános belgyógyászati betegségek mellett elsősorban nephrológia profilú volt.

Dobszay tanár úr indíttatására gyermekkori gasztroenterológiai betegségekkel kezdett foglalkozni. Autodidakta módon építette ki az osztály gasztroenterológiai profilját.

1986-ban gasztroenterológiai témában írta kandidátusi értekezését. Szakmai ismereteit, tapasztalatait számos tudományos dolgozatban, könyvrészletben, előadásokban ismertette.

1988-tól a Magyar Gasztroenterológiai Társaság vezetőségi tagja, majd a Magyar Gyermekorvos Társaság Gyermek-gasztoenterológiai Szekciójának elnöke volt, valamint a Gasztroenterológiai Szakvizsga Bizottság tagja.  

Munkásságát számos díjjal honorálták (Felsőoktatási Tanulmányi Emlékérem, Orvosi Hetilap Markusovszky díj, Pro Sanitate érem, Flesch Ármin díj, Gyermek-gasztroenterológiai Társaság: Életmű díj).

Munkássága során a Kisded osztály két profilú, nevében is Gasztroenterológia és Nephrológiai osztállyá vált.

1989-től átvette az osztály vezetését. Működése alatt az osztály Magyarország egyik legnagyobb forgalmú akkreditált gyermekgyógyászati gasztroenterológiai centrumává vált.

Nagy szerepe volt abban, hogy az autodidakta módon felépített szakellátás ráépített szakvizsgával realizálódott. Ezt követően sok gyermekgyógyász második szakvizsgaként a gasztroenterológiát választotta.  Szinte valamennyi gyermek-gasztroenterológus a képzésének egy jelentős részét az osztályon abszolválta.

Előadásait kollégái, tanítványai nagyra becsülték. Felkészültsége, kristály tiszta logikus gondolkodása magával ragadta hallgatóságát.

Sok beteg, illetve tanítvány hálával emlékszik a gyógyító munka során szerzett és átadott, tapasztalataira, tanácsaira. Mindannyian felnéztünk rá, a szakdolgozók, medikusok, fiatal és tapasztalt orvoskollégák egyaránt számíthattak támogatására.

Tőle tanultuk meg, hogy a beteg az első mindenáron. Szakmai tapasztalataira, tanácsaira sokan számítottak.

Hálát adok a sorsnak, hogy 45 éven át Vele és mellette dolgozhattam, tanulhattam. Végig követhettem a gasztroenterológia fejlődését (diagnosztika, terápia). Megismerhettem a betegekkel, betegségekkel szembeni alázatot, a precíz munkavégzést, a logikus gondolkodást. Azt, hogy a vezetést, a tanítást nem kinyilatkoztatással, de konszenzussal, közös megbeszélésekkel, „brainstorming” formában érdemes és kell gyakorolni. Hogy nincs megfellebbezhetetlen igazság, mindenkinek lehet véleménye, de azt érvekkel kell alátámasztani.

Számomra Ő volt a példakép. Minden beteg gyermekhez a legnagyobb alázattal, kedvességgel empátiával fordult. Ő egy igazi ORVOS volt, aki emberséggel, magas szakmai felkészültséggel, nagy tapasztalattal és kiemelkedő tudással rendelkezett.

Sosem hal meg az, aki az emlékeinkben él.

Fájó szívvel búcsúzunk. Emléked, tanításod, példamutatásod velünk marad.

Minden búcsú köszönet is egyben. Nyugodj békében!

Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság nevében: Dr. Lőrincz Margit

Kép
Szakmai ajánlások

Legújabb szakmai ajánlások

kozgyules2

További szakmai újdonságok, érdekességek, előadások

2022. február 15.
kozgyules2

Diagnostic approach and management of cow’s milk protein allergy in infants and children: A practical guideline of the GI-committee of ESPGHAN

2022. február 15.
mikrobiom_akademia

Management of Pediatric Ulcerative Colitis: Joint ECCO and ESPGHAN Evidence-based Consensus Guidelines

2022. február 15.
ibd_2020

ECCO/ESPGHAN konszenzuson alapuló irányelvek a gyermekkori Crohn-betegség gyógyszeres kezeléséről

2022. február 15.