Segítsük a funkcionális hasi fájdalommal élő gyermekeket és családjaikat!

Kép
FAP Hero

Kedves Kollégák!

 

Az orvoshoz fordulás egyik gyakori oka a krónikus hasi fájdalom, melynek hátterében leggyakrabban funkcionális hasi fájdalom áll. Annak ellenére, hogy a funkcionális hasi fájdalom hátterében nem áll komoly szervi ok, a panaszok rontják az életminőséget, a családok mindennapi életét befolyásolják.

A probléma jelentőségét felismerve az Európai Gyermekgasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság (ESPGHAN) figyelemfelhívó kampányt indított, melynek célja a beteg tájékoztatás, ehhez oktatási anyagok, szórólapok és plakátok készültek. A Magyar Gyermekorvos Társaság és a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság is részt vesz ebben a kezdeményezésben. 

A funkcionális hasi fájdalom kezelésével és diagnosztikájával kapcsolatban fontos üzenet, hogy kerülni kell a túldiagnosztizálást és annak kockázatát, hogy a gyermekek szükségtelen invazív diagnosztikai eljárásokon essenek át. Az érintett gyermekek és családjaik megnyugtatása és támogatása, valamint szükség esetén egyéb támogató, társszakmák bevonása segít abban, hogy a gyermekek panaszmentessé váljanak.

 

Az alábbi link-en letölthetők a plakátok és szórólapok, kérünk Benneteket, hogy terjesszétek a betegek számára!

 

Üdvözlettel:

MGYGT vezetőség

 

 

FAP Szülő tájékoztató
FAP Tünet plakát
FAP Kritérium plakát
FAP Képregény
Kép
Szakmai ajánlások

Legújabb szakmai ajánlások

kozgyules2

További szakmai újdonságok, érdekességek, előadások

2022. február 15.
kozgyules2

Diagnostic approach and management of cow’s milk protein allergy in infants and children: A practical guideline of the GI-committee of ESPGHAN

2022. február 15.
mikrobiom_akademia

Management of Pediatric Ulcerative Colitis: Joint ECCO and ESPGHAN Evidence-based Consensus Guidelines

2022. február 15.
ibd_2020

ECCO/ESPGHAN konszenzuson alapuló irányelvek a gyermekkori Crohn-betegség gyógyszeres kezeléséről

2022. február 15.