Barion Pixel

Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság XI. Kongresszusa

2022. október 2–október 4.
Alsópáhok, Kolping Hotel Spa & Family Resort
Kép
MGYGT XI. Kongresszusa

Nagy öröm számunkra, hogy a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság 2011-es alakuló kongresszusa utáni, jubileumi tizediket 2022. október (2) 3-4. között is a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Csecsemő és Gyermekosztálya rendezheti meg.

JELENTKEZÉS ÉS ABSZTRAKT BEKÜLDÉS

„Ha egy évre előre gondolsz, vess el egy magot. Ha tíz évre előre gondolsz, ültess egy fát.” (Kínai költő, i.e. 500)

Megtisztelő és felemelő érzés volt amikor 2011-ben a keszthelyi Festetics Kastély parkjában, az akkori elnök, Arató Professzor úr elültette a Társaság fáját. A csemete azóta már - a Társasághoz hasonlóan - serdülő korba lépett. A magyar gyermek-gasztroenterológia története több évtizedes, de az elmúlt kicsit több mint tíz év alatt a már hivatalos szervezettel is rendelkező közösség még látványosabban növekedett, erősödött, gazdagodott.

Szeretettel hívunk és várunk minden kollégát erre a jubileumi, ünnepi kongresszusra!  

Ez a rendezvény - a szervezők és a Társaság vezetőségének szándéka szerint - egy kicsit más lesz, mint a "szokásos", már nagy rutinnal megszervezett évenkénti találkozóink. Szeretnénk rápillantani az elmúlt évtizedekre, megemlékezni tanítómestereinkről, számot vetni azzal, hogy mit értünk el eddig, hol tartunk ma és mi a gyermek-gasztroenterológia jövőjének iránya hazánkban.

Reményeink szerint ez a három nap nem csak szakmai tartalmát tekintve lesz sokszínű, egyszerre múltba és a jövőbe tekintő, hanem teljes programjában. Mindent megteszünk azért, hogy ezen ünnepi alkalommal elegendő idő álljon rendelkezésünkre, hogy a társasági programok alkalmával még közelebb kerülhessünk egymáshoz, a már komoly múlttal rendelkező Társaságban tovább erősödjön az összefogás és szövődjenek új baráti szálak, a meglévők ápolásával.

A múlt kötelez így az eredeti, alapító helyszínen nem változtatunk, a szakmai programokat és a szállást hazánk egyik legbarátságosabb és magas színvonalú vendéglátást biztosító szállodájában, az alsópáhoki Kolping Hotelben biztosítjuk, a társasági programokkal pedig szeretnénk meglepni a gyermek-gasztroenterológus közösséget.

A 2011-es alapító kongresszus egyik szakmai újdonsága a "precongress" kurzus volt, így természetes, hogy a 0. napon 2022. október 2-án most is lesz továbbképzés.

A szakmai programban a megszokottnál több lesz a diskurzusokra építő kerekasztal, a tematikus összefoglaló, emlékezés, amelyeknél számítunk a tapasztaltabbak rutinjára. A "szabadon választott" előadások összeállításánál szándékaink szerint a "jövő hangjainak", gondolatainak szeretnénk teret biztosítani, így főleg a fiatalok jelentkezését várjuk és priorizáljuk absztraktjaikat a szakmai program véglegesítésénél.

Néhány téma a teljesség igénye nélkül, melyek terveink között szerepelnek: 

  • coeliakia diagnosztikája
  • IBD
  • enterális táplálás
  • junkfood
  • májátültetés jövője
  • xenotranszplantáció
  • zsírmáj
  • obesita
  • pancreatitisek genetikai háttere és pathomechanizmusa
  • akut endoszkópia

A fiatalok részére preferált szabad előadások témája "szinte bármilyen kérdéskört" feldolgozhat - amennyiben érdekesnek, színvonalasnak és izgalmasnak ígérkeznek, helyük lesz a programban.

JELENTKEZÉS ÉS ABSZTRAKT BEKÜLDÉS

„Aki fát ültet, önmagán kívül másokat is szeret.”

(Angol közmondás)

Szeretettel várunk mindenkit Zalába, a 10 éves MGYGT Kongresszusára!

Gárdos László
Házigazda

Kép
Szakmai ajánlások

Legújabb szakmai ajánlások

kozgyules2

További szakmai újdonságok, érdekességek, előadások

2022. február 15.
kozgyules2

Diagnostic approach and management of cow’s milk protein allergy in infants and children: A practical guideline of the GI-committee of ESPGHAN

2022. február 15.
mikrobiom_akademia

Management of Pediatric Ulcerative Colitis: Joint ECCO and ESPGHAN Evidence-based Consensus Guidelines

2022. február 15.
ibd_2020

ECCO/ESPGHAN konszenzuson alapuló irányelvek a gyermekkori Crohn-betegség gyógyszeres kezeléséről

2022. február 15.